Bit će jednom propast svijeta

Bit će jednom propast svijeta, kažu ljudi. Mnogi. Ovih dana vjerujem da bi se i to moglo dogoditi, jednog dana, a možda i prije. Događaji kojima svjedočimo, govore tome u prilog jer se, kao nikada do sada, izgubila bilo kakva vizija o tome kako i u kom smjeru i tko bi trebao voditi Hrvatsku. Kakofonija i zaborav koji bubnjaju na sve strane postaju nepodnošljivi. Od danas do sutra zaboravljaju se tvrdnje, izjave, stajališta, obećanja, objede, napadi. Riječi ne vrijede ni pišljivog boba, potpisi kod javnih bilježnika još manje. Normalno je postalo da političari, i stari i novi, zauzimaju medijski prostor, a da ih nitko ne priupita: “Hej, stanite, jučer ste tvrdili jedno, danas drugo, kako je to moguće? Zašto lažete?”

Pa da, nije uvredljivo nekome tko ne govori istinu reći da laže jer je to jasna kvalifikacija, bez zadrške i bez straha. Jasno mi je da se mediji ne usuđuju previše jer su svakodnevica postale tužbe protiv novinara i nakladnika. A tuže uglavnom  iz istog tabora koji dijele iste nevrijednosti o pravnoj državi.

No, dakle, sjetimo se, nije to bilo prije sto godina. Most je rekao da neće ni s jednima ni drugima. Mostov šef to je ovjerio kod javnog bilježnika i još se osobno obvezao da će dati ostavku ako oni daju većinu bilo kojoj politici koja je Hrvatsku vodila (a mislilo se, upropastila), zadnjih deset godina. TK je svaki  dan, tijekom tih i takvih pregovora, izlazio pred novinare i govorio im kako je to neostvarivo i kako su oni pobijedili i pitao kako bi oni mogli s onima koji su upropastili Hrvatsku. A da je nikada nisu voljeli, to je govorio sve ove godine. Prvog prosinca, dapače, rekao je: “Da, bit ću mandatar”. Objavili su svi mediji, a Novi list stavio to 2. prosinca krupno na naslovnicu, kako je bilo i logično. Grmoja je izjavu komentirao: “To znači da je dobio potporu SDP-a”. Kako je to bilo prije konstituiranja Sabora, još je TK dodao da će gospodin akademik Reiner biti njihov kandidat za predsjednika Sabora. A nije bio. A nije ni Podolnjak koji se sad brine što se Sabor nije konstituirao iako se konstituira izborom predsjednika što gospodin Podolnjak nije prihvatio. Doduše, bilo je teško razaznati što u stvari govori kad se odricao konstituiranja Sabora jer je srce govorilo da, a šaptači ne.

Za to vrijeme, dok su trajali pregovori, ZM se malo oglašavao. Mediji baš nisu bili sretni jer čak ni predstavnici te koalicije nisu odlazili u brojne emisije (a trebali su)  u kojima su iz Mosta obrazlagali svoje pjesme i svoje snove uz asistenciju druge koalicije. “Briselskog Zoku” spominjalo se kao sudionika sastanka s Prgometom koji je pak naglo zašutio i najavio da će njegova Hrid reći svoje ovaj tjedan, kad već sva stajališta budu poznata i kad će biti jasno kako i kome se treba prikloniti da bi moguće bio predsjednik Sabora. Može li on s TK? Ni ta mogućnost nije odbačena jer je “Hrvatska iznad svega”.

Nakon Milanovićevog rezolutnog odbijanja tripartitne koalicije, dio Mosta je živnuo. Nastavljaju i dalje s nestranačkim premijerom i reformskom Vladom, mnogi očekuju da će pretrčati i manjine i da će skladno, ubuduće, ruke dizati i gospodin Pupovac i npr. gospodin Podrug ili gospodin Ilčić, razmatrajući pri tom tezu da sva djeca nisu ista. Pa će se opet oglasiti gospodin Tepeš koga pamtim samo po izjavi: “Mi ćemo praviti hrvatsku djecu.” A jasno, kakvu drugu. Ne valjda briselsku.

Stranke na izbore izlaze da bi pobijedile. Predsjednici stranaka logično su i stranački kandidati za premijera. U kampanji je sve bilo jasno kao suza. Hrvatska raste je za premijera predlagala Milanovića. I Domoljubna koalicija bila je jasna. Čak su i plakat tiskali, sa slikom, na kojem je jasno pisalo tko je njihov kandidat za premijera. Na skupovima su ga njegovi prijatelji (kako im govori od milja), nazivali budućim premijerom. Ali, on danas kaže da to ne želi biti. Pristaje na nekog nepoznatog, nestranačkog ili na nepoznatu i nestranačku. Odriče se stvarne moći, a malo tko vjeruje da je to baš tako.

Ono što znamo, ono što znam: najteže je preuzeti odgovornost. U Mostu još ne znaju da preuzimanjem odgovornosti i ulaskom u vladu sve ljubavi prestaju. Danas oni jamraju na medije i javnost koja ih pritišće. A što misle, kako bi to bilo kad bi postali dio vlasti? Svaku odluku netko bi dočekao na nož, propitivalo bi im se sve, puno dublje, jače, nesmiljenije. Ovo danas je pjesma. Jer, kad si u vlasti, kad si ministar ili premijer, čim kažeš dobar dan, jedan dio javnosti rikne: “Koju vražju mater on meni (ili ona meni) govori dobar dan! Meni nije dobar!”

No, na mnoga pitanja javnost nije dobila odgovore jer se u pregovorima, budimo iskreni, zapravo i nije govorilo o stvarnim potezima buduće moguće ili nemoguće vlade. I zaista, zar je to bilo samo iscrpljivanje kako bi se na čelo države mogla dovesti za sada nepoznata osoba? Tko je to, neka nam kažu iz Mosta, jer oni sigurno nekoga imaju na umu. Javno, ime i prezime, reference, nije hrvatska javnost nesposobna shvatiti.

P. S.

Do ove rečenice, sve sam napisala prijepodne. Ali, u međuvremenu, kao da su prošle godine. Po najnovijem bi i onaj koji je inzistirao na nestranačkom premijeru, ali i  onaj koji je navodno pristao na nestranačkog premijera (a šef je stranke), mogli biti to isto. Pa ovaj drugi kaže:”Moguće je da budem, a moguće je i da ne budem premijer.” Oni koji su rekli da neće s domoljubima, govore da mogu s Mostom, a Most im, po najnovijem, ostavlja otvorena vrata. O prozorima ni riječi. A oni pak koji su otvoreno potvrdili da su protiv tripartitne vlade i dalje bi s Mostom pa makar kandidat za mandatara ili premijera bio i onaj koji je potpisao da neće ni s jednom stranom i da traži nestranačkog pa makar to bio i on. I još je njegov mentor rekao da bi predsjednika Sabora trebalo birati izravno?!

A D. Prgomet, u međuvremenu, ima stajalište; on je najbliže Božiću, kaže. Pa se u tom duhu, na brdima, traže odgovornost, razboritost i poniznost. A sve to  gordo zvuči našim državljankama i državljanima u “našoj državi” koja se, prema Ustavu, zove Republika Hrvatska. A u toj i takvoj Republici Hrvatskoj, jedna od vrednota Ustava je višestranačje i sve što iz toga proizlazi.

Ima toga još, ali ne da se to sve opisati. A i temperaturu sam dobila.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s