I to je to

Bili su nada da su nada, danas su nepresušna inspiracija za svaku raspravu o diletantizmu,  manipuliranju i dvoličnosti. Priča o mostovcima uspješno će omlohaviti svaku ideju o novoj snazi koja ne pripada ni lijevima ni desnima, o novim, svježim i snažnim idejama, beskompromisnim i odlučnim ljudima kojima se može vjerovati na riječ i na potpis.

Sjetimo se, bilo je u hrvatskoj politici političara svake fele, prevrtljivaca i onih kojima istina nikada nije bila draga, ali se ne sjećam skupine koja je javnost tako uporno uvjeravala u preporoditeljsku zadaću iza koje nije stajalo ništa novog, svježeg, reformskog ili neviđenog. Sad je jasno, mostovci računaju na zaboravljivost javnosti, prave se nevješti i polako se uspinju do vlasti pa što bude. Ali, vlast koja se, i prije nego je zajahala sve konje sustava, samo pretvara reformatorskom, ne daje nam da mirno spavamo i sanjamo cvjetne livade.

Od svega viđenog i potpisanog od čega se odustalo, najviše bismo se trebali bojati neznanja, neobaviještenosti kao i manipuliranja činjenicama. U razgovoru za Večernji list Božo P. kaže: “Demografska politika bila je zanemarena 20 godina, postojale su različite inicijative, vatrogasne mjere, ali jasna strategija nije”. Ta tvrdnja, koju dopunjuje  razmatranjima o “useljeništvu”, nije točna, a Božo P. bi to morao znati.

Spomenut ću zato dokument “Nacionalna populacijska politika” donesen 2006., u vrijeme dok sam bila i ministrica obitelji. To je dokument u kojem su razrađene mnoge mjere, kratkoročne i dugoročne, na kojem su radili najpoznatiji hrvatski demografi koji su, uz druge ugledne stručnjake, činili i Savjet za populacijsku politiku Vlade RH. Dio mjera proveden je u mandatu do kraja 2oo7., a dio mjera trebao se provoditi kontinuirano. Neke od realiziranih mjera nabrajam: delimitirane rodiljne naknade za prvih šest mjeseci, bez obzira na visinu plaće, rodiljne naknade i za žene koje ne rade, dakle domaćice, trogodišnji rodiljni dopust za majke blizanaca, troje i više djece, veći broj djece u sustavu doplatka, tzv. pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete u iznosu od 5oo kn, fleksibilno korištenje dodatnog rodiljnog dopusta itd. Za provedbu tih mjera osigurana su i dodatna sredstva iz proračuna,  a sve se to, ukupno, brojilo u milijardama kuna.

Naravno da među mjerama ima i mnogo onih koje su morali provoditi gradovi i županije, ali okvir za sustavnu populacijsku politiku je napravljen pa nisu točne tvrdnje Bože P. da je demografska politika bila zanemarena i da nitko nikada ništa nije radio.

U razgovoru za V. list koji me potaknuo na pisanje, Božo P. još kaže: “Znam da smo, kad se napravi presjek onoga što smo govorili od početka do danas, ostali dosljedni u onom za što smo se cijelo vrijeme zalagali, dakle za promjene.” I tako nas tjera da zaboravimo potpis kod javnog bilježnika i obećanje da će on osobno dati ostavku ako budu bilo kome osigurali dolazak na vlast. Taj je potpis ovjeren prije dva mjeseca, a onaj koji je odbio biti mandatar,  želi nas uvjeriti da je nepotrebno o tom potpisu više razmišljati, a kamoli javno govoriti. I još nam tvrdi da je dosljedan i da u to moramo vjerovati.

Pa još kaže:”Gomilu smo stvari promijenili, ali muka mi je kad vidim da su nas zbog toga što smo pokazali da politika može biti drugačija apsolutno svi pokušali razapeti”. Neshvaćeni reformatori kojima je na srcu samo dobrobit države, iako o proračunu još ne progovaraju ni p.

E, kad bismo ga sad mogli pitati; a da koju gomilu stvari ste to promijenili? Je li bilo; ili tripartitna vlada ili izbori? Je li bilo; nije koalicija, nego suradnja? Je li bilo; reforme, a ne fotelje? Jesu li bili i morski psi i uhođenja i prisluškivanja i promjena stajališta u istome danu? I nikad razjašnjene okolnosti odlaska bez izjava novinarima na Pantovčaku.

Koju su to gomilu stvari promijenili, osim što su manje više od svega odustali pa će im trebati  šest mjeseci pa dvije godine i za to što su odustali. Oni računaju da će, brzinom kojom mijenjaju stajališta, polako pobrisati ono što je bilo prije, jer tko bi se svega sjećao, tko bi sve pamtio, tko bi to sve zapisao, idemo dalje, gomilu smo stvari promijenili. Nitko prije njih nije radio, mislio, činio, gradio. Pa će opet, na kraju balade, kao pravednici tražiti da ih se više ne razapinje jer su oni promijenili Hrvatsku i sve će to biti zapisano u našim dosjeima, kako kaže Božin prijatelj i partner (nikako koalicijski).

To posljednje, da će promijeniti Hrvatsku, bit će, nažalost, točno.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s