O milosti i milovanju

Ne sjećam se da je ijedna vlast u Hrvatskoj ikada (u vlast ubrajam Pantovčak, Banske dvore i vladajuću većinu u Saboru) tako izrazito prekomjerno granatirala pozivanjem na zajedništvo, a tako ubrzano  nepremostivo dijelila i ono što nije bilo tako izričito podijeljeno.

Timova vlada morala se zbog blamaže riješiti jednog ministra brzinom munje (i to ne bilo kojeg, nego ministra branitelja koji je tamo zasjeo isključivo zahvaljujući volji velikoga vođe), ali je ostalo njegovo nasljeđe o registrima izdajnika koje nitko nije zauvijek pospremio u političku  ropotarnicu. Dapače, bivši ministar Crnoja danas s neke naslovnice prijeti: “Vučji čopor treba potpuno poraziti” i dodaje kako bez toga njegovi i mostovci neće moći vladati. Naslovnicu je uslikao tviteraš pa sam  zahvaljujući slobodi  Twittera i ugledala tu naslovnicu i tu poruku koju sigurno Crnoja nije smislio sam, a tekst u kojem bivši ministar govori o čoporima neću čitati jer mi je i ovo dovoljno.

Jer, zna se dobro TKo (sic!) ga je i kako branio unatoč silnim dokazima o pravnoj državi kojom se, postupcima, brisao pod. Onaj TKo ga je doveo lijepo nam je objasnio da su to “sve bile laži i obmane” iako je Crnoja priznao da je sve što je radio, radio za sebe. Dapače, on trči dalje pa u skladu s ohrabrenjem kako je istina zapravo bila skup  laži i obmana, zatražio je u Samoboru od gradske uprave ishođenje građevinske dozvole za kuću na livadici koju je dobio od grada na dar. Samoborski gradonačelnik post festum ipak je rekao da je to u redu “bez obzira što je rok istekao”, ohrabren valjda lamentacijama “prvog pp”  koji je istaknuo kako mnogi građani žive u sivoj zoni i da su naklapanja  o moralnom i nemoralnom jako varljive.

Sad, svatko bi od vas iz vlastitog i iskustva drugih ljudi mogao navesti mnoge primjere kako su prolazili građani u sudaru sa zakonima i drugim propisima ako bi negdje neki rok propustili. Ali, kad građanina bivšeg ministra podupre, ohrabri i osokoli vlast kojoj pripada (bio on ili ne bio ministar), onda tu nema rokova i nema prigovora, a svatko tko bi se usudio tomu prigovoriti bit će označen kao onaj tko ne voli Hrvatsku.

Kao što će biti označen i svatko tko  propituje odluke o pomilovanjima s Pantovčaka (s kojeg se preselio Šeks, a prije i Balenović). Akt milosti koji je KGK darovala mnogima pripao je i osuđenom dileru koji je, zlu ne trebalo, posjedovao i oružje (znate kako je u tom poslu). Istina živa, problematična pomilovanja vezala su se i uz druge predsjednike, tj. prethodnike, ali se ne sjećam da bi zbog neke njihove odluke bio optužen i osramoćen netko drugi od stanara brda u čijoj je ovlasti i spasiti od dijela robije osuđene za teška kaznena djela. Razrješenjem Šeksa potpisnica pomilovanja odrješena je bilo kakve odgovornosti i grijeha pa je već dan poslije neki komentatori hvale za brzu i odličnu reakciju. I gotovo, “puj pike, ne važi”.

Kao da je konačnu odluku donio V. Šeks i kao da je on bio ključno tijelo koje je pomilovanje predložilo. Savjetnik je potjeran, diler pomilovan odlukom šefice razriješenog savjetnika, a štovatelji zadovoljni principijelnošću. Dapače, prvi pp Vlade, dragi prijatelj, pohvalio je odluke KGK zbog “principijelnosti”. Principijelnosti pomilovanja za dilere, smjene Šeksa ili pomilovanja ostalih od kojih se neki naslanjaju na raznorazne usluge, nije objašnjeno. No najzanimljivija ipak je odluka da se dileru (jednom od onih koji djeci prodaju drogu i tako uništavaju cijele obitelji) podari milost iako je u programu HDZ-a, od postanka te stranke, borba protiv droge jednostavno neizostavni dio programa. Koliko li smo (to “mi” se odnosi i na mene dok sam još bila draga i mila i pametna i dobra i lijepa i sve) vatrenih rasprava vodili oko dekriminalizacije tzv. “lakih” droga, koliko li je bilo akcija Zajednice žena “Katarina Zrinski” (koju sam osnovala i bila joj prva predsjednica, čak)  uvijek s istom tezom; nema lakih i teških, svaka droga je zlo, a oni koji je raspačavaju, neprijatelji su naše djece, obitelji i društva. Ej, koliko je rasprava s neistomišljenicima bilo zbog toga, ali je moje  stajališe i danas isto;  oni koji mladima prodaju drogu, bolest i smrt, moraju odslužiti svoje kazne.

Ali, sve je to negdje po putu nestalo. Dilere se bez problema (po)miluje, što nije neobično kad se sjetimo nekih od počasnih gostiju na svečanostima raznim i u prigodama raznim koji su i potrošači i raspačivači i kupci usluga (što su i sami priznali), ali su i obožavatelji prvog ešalona političke elite. Čekala sam i u ovom slučaju reakciju ministrice socijale i MLADIH, poznate po borbi protiv ovisnosti, Bernardice J. Očekivala sam da će, vođena iskustvom, vrisnuti zbog pomilovanja dilerima i upozoriti na mogućnost recidiva prodaje i raspačavanja, ali nije. I neće.

Objašnjenje KGK koja je jedina ovlaštena donositi odluke o pomilovanjima (Ustav čl. 98.) nismo dobili i nećemo. Jer se misli da je Šeksov odlazak pokrio i druge dvije afere s pomilovanjima, a nije. Jer je V. Šeks samo priznao da je zagovarao dilera, ali ne i druge pomilovane. Sva naša pitanja ostat će zatrpana u blogovima i kolumnama, za sedam dana sve će se to zaboraviti, a glavna stanovnica Pantovčaka i dalje će, po potrebi, uzneseno kliknuti kako smo svi mi njezini. Njoj nema tko lupiti po stolu i ne može joj upasti u ured kao što je ona upadala ministru  (bivšem) poljoprivrede. Ili kao što je htjela u Sabor pa joj  (bivši) predsjednik Sabora nije dozvolio. Pa ga je zato lijepo počastila da je star i da je vrijeme za smjenu generacija. Pa došla potom nedavno u Sabor dok se birala nova vlada, odsjedila svoje sa smješkom i otišla. Iako ustavnih ovlaštenja za to nije bilo.

Sjetilo me to davnih vremena dok sam bila oporbena zastupnica, a na Pantovčaku jedan od bivših šefova današnjeg prvog pp Vlade, S. Mesić. Kritizirala sam u Saboru Mesića zbog toga što nije znao točan broj pronađenih žrtava na Ovčari. Rekla sam da bi predsjednik to morao znati, on se naljutio, napisao pismo Z. Tomčiću, predsjedniku Sabora i molio da ga zaštiti od neozbiljne zastupnice (mene oporbene!), a ovaj nije ni trepnuo. Jer je smatrao da predsjednik države nema što uredovati po Hrvatskom saboru. Bilo je to u okviru istog ovog ustavnog uređenja parlamentarne demokracije kakvo uživamo i danas.

Dok su se pripremali registri izdajica, dok se prijetilo glumici Nini Violić, dok su “stupovi društva” šajkačom ponižavali osobu na čelu jedne hrvatske institucije, dok se u srcu Zagreba izvikivalo ZDS, dok je jedna europarlamentarka tražila reakciju i zaštitu zbog prostakluka političara iz D. k. redova, dok je bivši ministar lažno prijavljen na adresi na kojoj ne živi, dok se Vlada još uvijek nije iskadrovirala, dok je iz Vlade u Sabor otišao samo jedan zakon pa je i taj povučen, dok se ništa od obećanja i preseljenja i smanjenja nije ostvarilo, ona koja je pomilovala dilera ni o jednom se od ovih pitanja i problema nije oglasila. Kao ni o najavljenoj smjeni na čelu SOA-e (koje se dovodi u vezu opet s uglednicima, organizatorima i dragim prijateljima na raznim manifestacijama i proslavama).

Jer, sadašnju glavnu stanarku Pantovčaka (a nesuđenu Visoke)  ne može se  pitati o problemima i pogreškama. Može se snimati tj. slikati na utakmicama dok navija za naše, dok se rukuje s Timom O. (koji također ne daje izjave pa sve više djeluje kao zaštitni znak Vlade), dok se grli s predsjednicima susjednih država (izbjegavam riječ regija, kao što vidite), dok puca iz puškica po bijelome svijetu, ali od nje ne možete tražiti da komentira svoje odluke o pomilovanjima ili stanje u državi nakon što su otišli oni kojima je rekla lupati po stolu. Iako PRH “brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti” kako to voli spominjati čl. 94. Ustava RH (kad joj je to zgodno).

Dobri vojak Šeks uzeo je križ na leđa, priznao krivnju (iako on odluku nije donio) pa je tako razriješen pokupio stvari i spustio se s brda. Time su i priče o preseljenju završene, a nova razrješenja, bez objašnjenja, će sutra.

Oglasi

2 thoughts on “O milosti i milovanju

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s