Čist proračun, duga ljubav

“Nemamo vremena, samo zato treba podržati proračun.. Imamo reformsku Vladu, bez reformi”, rekao je na dan rasprave o proračunu u Saboru čvrsti stup Domoljubne koalicije, Darinko Kosor. To je izjava osobitog domoljubnog “kalabre“, (što bi rekao gospodin premijer)  koji se nedavno izjasnio za “novu turu“ministara koji će biti bolji i učinkovitiji od prve ture.

Ivan Lovrinović, najveći gospodarski strateg Mosta (a i šire u koaliciji), nije glasao za Vladu jer je konstatirao:”Vidio sam da je program okljaštren do razine koja ne jamči oporavak (Nacional). “Gospodarski program sveli su na obične teze bez rokova (V.list).” Žestoko je kritizirao proračun na tragu ranijih kritika, ali će i on, kao i Darinko K., glasati za proračun. Glasat će oni kao i svi potpisnici amandmana kojima se zahtijeva sve i svašta, članice i članovi Domoljubne k. i Mosta. Zašto?

Zato što neizglasavanje proračuna znači pad Vlade. Ako bi slijedili svoje zahtjeve i kvalifikacije rada Vlade, morali bi glasati protiv proračuna. Ostali bi tako bez  sinekura, išlo bi se na nove izbore s neizvjesnim rezultatom. Da, to ne bi bilo dobro za državu, za rejting, naravno. Moody’s je o tome već sve rekao pa je nestabilnost vladajuće većine, dakako, postala opća stvar. U Hrvatskoj i šire. I jasno je vidljiva kroz izjave o resetiranju, međusobnom prozivanju, načinu na koji HSP AS vrijeđa i ponižava Most pa im ovi ne šalju izaslanike na skup na kojem se članovi vlastite stranke proglašavaju gostima, a ministar vanjskih poslova nabraja uspjehe kao što je vraćanje pokroviteljstva nad Bleiburgom pa plješće kad Anto K. poziva neke druge  političare da skoče s mosta.

Proračunom za 2016. nisu, dakle,  zadovoljni ni u vladajućoj koaliciji. Pišu se amandmani, Most će tražiti da se skine gotovo sve s proračuna S. Mesiću za njegov ured. Ali, čekaj, nisu li mostovci, pače i drugi pp Božo P., glasali u Vladi  za proračun u kojem je predviđena i stavka za ured bivšeg predsjednika? Iako je šef svim šefovima, prvi pp, obećavao promptno ukidanje ureda svog bivšeg šefa, prijatelja i učitelja. To je bilo i jedno od izbornih obećanja. Zašto se ured nije ukinuo? Kako se ured bivšeg predsjednika ukida?

Tako da se stavi izvan snage zakon koji mu daje i ured i proračun i gotovo, kraj, nema ureda. Lako, lako, to Vlada može odraditi u minutu i pol. Zašto nije? Zašto se prvi pp nije pobunio na sjednici Vlade kad je ugledao mrski proračun za mrskog bivšeg šefa? Zašto su mostovi ministri pridrijemali pa sad stvar spašavaju njihovi zastupnici? I kako će na kraju proći taj amandman, kad se već piše? Puno buke ni oko čega, samo reforme koje to nisu što su uostalom konstatirali i  Darinko K. i Lovrinović, važni graditelji vladajuće koalicije.

Pišu amandmane i Bandićevi zastupnici.Svi su oni  podržali ovu Vladu pa je neizvjesno zašto njihove želje i poruke nisu bile ugrađene u proračun koji je na klupama.

Jedna od najvećih žalopojki pred i post izborja, bila je ona o mladima i djeci, o obiteljima i Hrvatskoj koja izumire. U proračunu, međutim, sredstava  za jedino artikulirano obećanje od 1ooo eura, nema. Nema dovoljno, a nema ni plana za dovoljno. Resorna Bernardica J. neki dan je ( a evo i danas) o tome rekla da ona ništa  ne zna  i da za to “treba uskladiti zakonsku regulativu” i da za to treba “dva tri mjeseca“, “vidjet ćete“. To, međutim, nije istina. Povećavanje sredstava za jednokratnu isplatu za svako rođeno dijete jednostavna je izmjena zakona, za pisanje izmjena i obrazloženja treba ukupno deset minuta a procedura u Saboru može biti jednostavna i brza.

Zakon se može u proceduru uputiti po hitnom postupku i u tri dana sve završiti. Jer, tko bi glasao protiv takvog zakona, molim? Naravno da je taj kao i mnogi drugi zakoni, trebao pratiti donošenje proračuna, a svi zakoni koji bi ostvarili predizborna obećanja trebali su biti izglasani prije donošenja proračuna za 2016. I onaj kojim bi se plaće dužnosnika smanjile na 9999 kn, mostovljana, i onaj o smanjenju  plaća dužnosnika za 25 do 30 posto, prvog pp Vlade. I eto novaca koji nedostaju.

Kad smo već kod obećanja, zašto u prijedlogu proračuna nije poštovana želja i obećanje KGK o smanjenju proračuna Pantovčaka za trideset milijuna kn.? Čitam opet “Slobodnu Dalmaciju” od četvrtka, 6.11. 2014.  i intervju kandidatkinje KGK na predsjedničkim izborima: “Ne, doista nije riječ o nikakvoj demagogiji već o mogućoj uštedi od gotovo 3o milijuna kuna i smanjenju zaposlenih za gotovo 1oo ljudi. Mišljenja sam da Ured predsjednice može funkcionirati s pedesetak zaposlenih umjesto današnjih  150 (točnije 147) i biti funkcionalniji na lokaciji uz Vladu i Sabor”. U razgovoru za “Globus” 12.12. 2014. KGK je rekla, odgovarajući na  pitanje o preseljenju s Pantovčaka:”Apsolutno, i veoma sam ozbiljna oko toga. Preselila bih se u Visoku ulicu koja je, trenutačno, marginalizirana. Suludo je da se plaća održavanje tog kompleksa, koji može biti izvrstan Ured predsjednika, a u blizini su Banski dvori. Pantovčak treba prepustiti građanima”.

Dakle, ove  želje, obećanja i najave moraju biti  putokaz i impetus za one koji odlučuju i donose proračun pa čudi da su se svi u Vladi oglušili o zahtjeve koje u proračunu za ovu godinu sad mogu i realizirati. Kako bi rekao Tim O.:“Kada, ako ne sada”. On je pozvao građane da “preuzmu odgovornost” oko proračuna pa je logično da i svi oni koji su danas vlast u Hrvatskoj preuzmu odgovornost za ostvarenje predizbornih obećanja s kojima su skupljali glasove.

Vraćanje dostojanstva braniteljima bilo je jedno od tih obećanja pa je bilo više nego zanimljivo pratiti predstavljanje javnosti g. Medveda, budućeg ministra hrvatskih branitelja. Na pitanje novinara o smanjenju proračuna za branitelje, on je odgovorio  da je potrebna “dubinska analiza” pa tek onda “odreagirati”. No, dubinska analiza je nepotrebna jer i površno čitanje proračuna kazuje i pokazuje da je braniteljski proračun smanjen  za pedesetak milijuna kuna, a smanjena su i sredstva za zapošljavanje branitelja. Pa bi se očekivalo da budući ministar lupi pred novinarima po premijerovom stolu i zahtijeva povećanje. I ostvarenje  svega  što su u kampanjama obećavali za pripadnike HVO-a, na primjer.

Jasno je i onima kojima ništa nije jasno ili onima koji ne znaju kako se i odakle puni proračun da su rasprave o proračunu, rasprave  o reformama. Koje i kakve  su reforme poslane EK? Što su obećali  premijer i ministar financija koji najavljuje da prave reforme tek slijede? Zašto zakoni koji bi omogućili reforme nisu već doneseni ili zašto nisu u proceduri? Kako premijer kani ukinuti parafiskalnih nameta za oko 33o mil. kn. kako je danas obećao? Kako i koje  segmente državne imovine misli prodavati kako bi namaknuo obećanih 53o mil eura novih prihoda? Zašto Vlada nema potpredsjednika za gospodarstvo? Zašto su smanjena sredstva za obrazovanje i znanost, a svi su se zaklinjali u obrazovanje mladih? Zašto je smanjen proračun za obranu, a želi se uvesti služenje obaveznog vojnog roka? Zašto nisu smanjena sredstva za političke stranke i zašto se osnivaju  nove agencije? Nisu li rekli da će se agencije ukidati? Zašto nema poticajnih politika, nego se vrtimo oko nesuglasica unutar koalicije koja to nije? Zato što je, onima koji vladaju, dobro i tako.

Neće ih uzdrmati ni kad ih, razočarani, napuštaju njihovi kao što je to danas učinila Anja Šovagović Despot, dosadašnja čelnica odbora za kulturu osovinske stranke u koalicijama.  Proračun koji će vladajući podržati ona proglašava  “najneuspješnijim proračunom za kulturu u povijesti Hrvatske” a pridružuju joj se i mnogi drugi članovi odbora. Uz tisuće potpisnika protiv aktualnog ministra kulture, ocjene poznate glumice zveče i zvone  bez odjeka.  Uostalom, moguć je i odgovor u smislu “neka A.Š.Despot ode tamo gdje bi bila zadovoljna proračunom za kulturu ako joj je ovo malo i nedostatno”.

I tako, kad se skupi većina za donošenje proračuna za ovu godinu, počet će se raditi na rebalansu, kako je najavio još jedan čelnik Domoljubne k., Branko Hrg. Možda mu je izletilo, ali je upravo ta najava najbolje oslikala optimistične projekcije prihodovne strane i preoptimistične projekcije rashodovne strane proračuna za 2016.  Deficita će biti, jasno, za deficit ćemo se opet zadužiti. Jasno. Pri tome će naša prosječna kamata biti viša od one po kojoj se zadužuju mnogi pa i naši susjedi.

Hoće li se o tome moći javno govoriti? To ostaje  pitanje i u kontekstu rasprave o proračunu pa skoro i važnije od proračuna. Jer, sve se češće čuju furiozne izjave o medijima koji su “u funkciji destrukcije suradnje” onih koji misle da su nedodirljivi. “Vrijeme istječe”, rečeno je i u slučajevima nekih aktualnih smjena i premijerovog oklijevanja.

“For Whom the Bell Tolls”, pitaju se ljudi, državljani, građani i građevine. Nama zvoni.

Oglasi

One thought on “Čist proračun, duga ljubav

  1. Na žalost ne zvoni nam, već nam je odzvonilo. I to ne samo na polju ekonomije, u kojoj proizvodnja skoro pa ne postoji, samo uslužne djelatnosti ili kulture, gdje ulica izrazitije nego ikada odgaja djecu. Vec i u potpunom gubotku smijera, nekog moralnog kompasa. Postalo je normalno da se krade, da se verbalno ljude baca u Savu. Djeca iz prve polovice 90tih su sada odrasli ljudi, njima je sve ovo normalno, laži obmane, da cilj opravdava sredstva, da je nekoga prevariti uredu dok te ne uhvate, dileri su kvartovske legende. Tko im je uzor? Sigurno ne Tin Ujević.
    Prije par godina sam u razgovoru s susjedovim sinom došao na temu njegovog odabira srednje škole.
    Taj mladić koji se tek počeo brijati mi sasvim ozbiljno objasni da se namjerava upisati u Policijsku Akademiju (ne film, srednju skolu) jer želi biti prometni policajac i onda će moći uzimati mito od ljudi koje zaustavi. To je bio njegov logični sljed za odabr srednje škole. To je također jedna najtužnija stvar koju sam ćuo zadnjih godina i puno strašnija od sadašnje vlade, kvazi proračuna, izjava tkz. Pravaša. Uspjeli smo svi zajedno uništiti generacije mladih, jer njima je ova moralna “tamna strana” u kojoj sad životarimo sasvim uredu i ne vide potrebu za promjenom, ne razumiju da je nešto strašno krivo s našim društvom. To je naš najveći grijeh. Bili na vlasi ili ne. Uključujući i moju malenkost.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s