Množenje i dijeljenje

Kad su se ovih dana namnožili prigovori iz inozemstva, nakon potresnog pisma izraelske veleposlanice i posjete predstavnika State Departmenta, Kolinda Grabar Kitarović izgovorila je prvi put u svojoj predsjedničkoj oazi na Pantovčaku, ali i izvan nje, jasnu osudu ustaškog režima. U nedjelju, na autopredstavi, uoči dolaska predstavnika State Departmenta i onda u ponedjeljak, u ozračju razgovora s predstavnicima saveznika.

Iznenada su na Pantovčaku svi postali “zabrinuti zbog podjela“, a Grabar Kitarović, poput brižne sestre, pokušava dogovoriti zajedničko komemoriranje u Jasenovcu svih ojađenih i nezadovoljnih. Iako ona tamo, na službenoj proslavi, ni ove godine neće biti kao što nije bila ni prije. Iako se politikom bavi dugo. Ali, u posljednja dva dana ona zločine jasno osuđuje i precizno artikulira tko ih je u Jasenovcu počinio.

Prije godinu dana u Jasenovac je otišla inkognito pa u javnost poslala svoje fotografije i poruku u kojoj nije spomenula NDH ni ustaški režim. “Kao predsjednica RH i kao čovjek bespridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena”, pisala je političarka koju su iste godine proglasili kraljicom Balkana iako se ona i dalje žestoko protivi upotrebi riječi “Balkan” u političkom komuniciranju, ali od titule kraljice ne bježi.

Kasnije, u travnju prošle godine, KGK je izjavila da je Jasenovac mjesto gdje “ne smije biti politike”. I zato ona nije bila na službenoj komemoraciji. A nije bila jer nije htjela s predstavnicima “nenarodne Vlade” koja “ne voli Hrvatsku”, kako je često isticao onaj koji je predložio KGK za kandidata njene stranke (a ona se tim kvalifikacijama lijeve Vlade nikada nije suprostavljala iako sad već dva dana govori kako se ne smijemo dijeliti po ideološkoj osnovi). Nije otišla u Jasenovac i neće tamo otići javno jer se bojala i jer se boji negativnih reakcija. Obožavatelja ali i osporavatelja. Jer misli da je logično kako je svi moraju voljeti i bezpridržajno podržavati zato što ona govori da voli Hrvatsku.

U subotu, prije ili poslije razgledavanja automobila (a prije dolaska gostiju iz SAD-a), KGK je iznenada progovorila i o “antifašizmu koji je utemeljen u našem Ustavu”. I da smo mi bili “na pobjedničkoj strani” u drugom svjetskom ratu. Iako nije imenovala onoga tko je vodio vojsku pobjedničke strane jer bi tako došla do izbačenih bista i stajališta dr. Tuđmana o antifašizmu koji se bistama i nije bavio.

Kad je to tako i kad je antifašizam utemeljen u hrvatskom Ustavu, pitaju se građani, kako to da gospođa predsjednica ni jednom jedinom rečenicom, otkako traju polemike o ministru Hasanbegoviću, nije lupila šakom po stolu i suprostavila se njegovom relativiziranju antifašizma? Kad je rekao da je antifašizam floskula, ili kad se otkrilo da je pisao za list koji se zvao “NDH” i da su za njega ustaše “heroji, mučenici i šehidi”, kako to da KGK nije digla glas i zagrmila kao u subotu da je antifašizam utemeljen u našem Ustavu i da smo mi bili na pobjedničkoj strani a ministrovi heroji i mučenici na gubitničkoj?

Kako to da nije reagirala na pisma nevladinih udruga, Hrvatskog novinarskog društva ili bar odgovorila nekom od nekoliko tisuća potpisnika koji traže Hasanbegovićevu smjenu zbog njegovih stajališta u prošlosti i o prošlosti? Kako to da se nije obratila proslavljenoj umjetnici Dunji Vejzović (i pozvala je k sebi na razgovor) koja je uzaludno pred Vladom čekala da je netko u povodu njenoga potpisa za smjenu ministra kulture sasluša i pita zašto to radi?

Kako to da gđa KGK nije lupila šakom po stolu (kako je najavljivala da će Vladi lupati) kad su prosvjednici pred Vijećem za elektroničke medije izvikivali ZDS, a potpredsjednik Sabora (koji je i nju bezpridržajno podržao) se zadovoljno smješkao dajući izjave medijima o slobodi medija? Zašto tada nije glasno i jasno rekla da je NDH bila zločinački poredak, kao što je to učinila u nedjelju i ponedjeljak? Zašto nije zaštitila Mirjanu Rakić i onima koji su je vrijeđali bezpridržajno održala bukvicu osuđujući darovanje četničke kape? Zašto, uostalom, nije tog istog medijskog djelatnika koji ženama poklanja četničke kape javno upozorila zbog ustupanja medijskog prostora okorjelom četniku i zločincu Šešelju u vrijeme predsjedničke kampanje?

Ako doista misli da je ustaški režim bio zločinački, kako to da je na inauguraciju prošle godine pozvala i izvjesnoga Miljka, tada čelnika stranke koji je  ZDS promovirao i na službenoj stranici ponosno i uznosito? Kako to da su uvaženi gosti njenoga VIP salona u pobjedničkoj noći bili i oni koji su se fotografirali u odorama zločinačke vojske, a potpisali i inicijativu da ZDS postane i službeni pozdrav Hrvatske vojske?

Ako doista misli da je NDH bila najmanje nezavisna i država, zašto na utakmici s čašom piva u ruci, među navijačima, nije i sama reagirala na ZDS? Nakon te utakmice, kao navijačica i predsjednica, hvalila je atmosferu i nije ni dala naslutiti da bi je ustaški pozdrav na bilo koji način skandalizirao. Naknadno je nešto, na poticaj medija, prozborila o tome kako navijači ne bi trebali koristiti povike koji vrijeđaju druge i u tom smislu bez jasne oosude ustaškog režima i njihovog pozdrava. Ni slučajno nije bila “sasvim jasna” kao nakon susreta s  Nicholasom Deanom.

Nakon nedavne utakmice s Izraelom na kojoj je opet orio zloglasni pozdrav pod kojim su ljudi umirali, KGK koja friško osuđuje ustaše nije lupila šakom po stolu Tihomiru Oreškoviću i ministrima koji su utakmici nazočili, nisu ustali i otišli i nisu ni jednom rječju skandiranje osudili. Kad su novinari o tome nešto priupitali gospođu predsjednicu, ona je na Cvjetnom trgu u Zagrebu ustvrdila da se “ništa nije čulo” i da ona “ništa nije čula” i da je policija odlično obavila posao. Iako policija zbog ZDS ništa nije obavila.

U nedjelju, 10. travnja, baš kad su popodne pale izjave KGK u kojima je osudila sve što je za osuditi, u Splitu se opet veličao ZDS uz nazočnost zamjenika ministra branitelja koji nije reagirao. Čak ni onda kad su tamo najavili da će predlagati da ZDS uđe u Zakon o pravima branitelja. Zašto nije lupila po stolu ministru branitelja i tražila smjenu dotičnog zamjenika koji je nečinjenjem podupro sve ono protiv čega se ona zauzela još isto popodne?

Zašto, uostalom nije javno ustala protiv ideja o izbacivanju antifašizma iz Ustava kako je u parlamentarnoj kampanji najavljivao i prvi pp  (koji danas prosvjeduje što njih, Vladu, stalno guraju u ideološke svađe!!)? Zašto nije išta rekla o prijetnjama lustracijom i popisima izdajnika koji su bili forte mnogima koji su je podržavali i javno obožavali?

O jedinstvu a protiv podjela zbori KGK posljednjih dana. Zašto onda nije osudila sve one bolne podjele u Vukovaru na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara? Zašto se i sama, zbog kampanje, pridružila dijeljenju kolone u Vukovaru u kojem je 2014. bila prvi put ali nije došla na službeni dio protokola? Zašto je prošle godine baš ona prekinula tradiciju da cijeli državni vrh nazoči komemoraciji žrtvama u Jasenovcu? Zašto je otišla sama i u tišini spočitavajući svima onima koji su držali govore u Jasenovcu? Zašto nije pozvala na red predsjednika svoje stranke koji se žrtvama u Jasenovcu nikada nije poklonio, ali sad najavljuju da će ove godine otići. Jer, je li, zgraža se nad politizacijom.

Moram reći da sam iznimno zabrinuta”, rekla je KGK nakon razgovora s američkim predstavnikom za holokaust. Kako to da nije bila zabrinuta na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja kad je u Kninu omiljeni pjevač desnice održao koncert na kojem su uživali i predsjednik njene stranke i njen suprug i gradonačelnica. Kako je izvjestila Slobodna Dalmacija ali i drugi mediji, na koncertu se orio ZDS i poruke Srbima koje je teško i citirati, uz gromoglasno odobravanje nazočnih. I danas to sve možete pročitati, samo “zaguglajte”. Kao što to vjerojatno rade i u prijateljskim zemljama saveznicama čiji nam izaslanici moraju čitati bukvice, a veleposlanici pisati bilješke i pisma.

Odgovor na sva pitanja koja sam postavila jest činjenica da licemjerje postaje općeprihvaćeni i najvažniji  obrazac funkcioniranja politike i političara. Pa se tako oni koji su se zauzimali za žice i vojsku u slučaju izbjeglica, bez zadrške danas hvale humanim licem Hrvatske. Svetom Ocu, na primjer. Oni koji su dijelili, danas pozivaju na zajedništvo. A sutra će opet po svom jer ih “njihovi” ne razumiju.

Od svake loše politike najgora je ona kameleonska. Ta se uvijek prilagodi novim gospodarima.

Oglasi

2 thoughts on “Množenje i dijeljenje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s