Sretan vam Dan državnosti

Hrvatska živi ususret Danu državnosti. To je osobito važan datum, povijesni, razlog za ponos i dostojanstvo. Obilježavali smo ga proteklih godina svečanim sjednicama Vlade i odlaskom u Vukovar, a sve su političke strelice uvijek pospremljene na taj dan pa se pritom našlo i par prigodnih rečenica o budućnosti, dostojanstvu, postignućima i tome slično.

Ove godine, ususret Danu državnosti, Hrvatska je u najvećem političkom i mnogom drugom kaosu ikada. Pala je Vlada, a srušili su je politički domoljubi koji su tu Vladu i stvorili. HDZ je srušio svoju Vladu i premijera kojeg su baš oni doveli i predstavili javnosti kao najboljeg. Jer kandidat za premijera uvijek mora biti najbolji.

Dok smo mi mnogi bili zgranuti činjenicom da mandatar ne zna hrvatski, da ne poznaje Hrvatsku, da nas naziva građevinama, da nema mišljenje ni o čemu relevantnom za funkcioniranje države, oni koji su ga doveli su nas po medijima, Saboru i šire uvjeravali da je Orešković spasonosno rješenje za Hrvatsku. O njegovoj stručnosti, upravljačkim sposobostima, vezama po svijetu, blistavoj financijaškoj karijeri, šef najveće stranke u Domoljubnoj koaliciji i njegovi trkači na kratke staze prosipali su zvjezdane informacije.

A sve samo zato što se nikako nije mogao ostvariti san glavnog šefa da postane mandatar pa premijer, da osvoji dvotrećinsku većinu u Saboru, promijeni Ustav i sve nas lustrira. Tihomir Orešković doveden je za ruku na Pantovčak kako bi spasio ugled predsjednika najveće stranke D. k., sastavio Vladu i održao privid pobjede. Uzmak na prvo potpredsjedničko mjesto bio je za T. K. jedini izlaz za nuždu, nije bilo žrtvovanje i nikakav ustupak za Hrvatsku. Jednostavno, drugog izlaza nije bilo jer su mu trebale ruke Mosta, jer bez Mosta ne bi bilo Vlade i vlasti, a Most nije htio Šefa za premijera.

Svatko s trunčicom političkog i životnog iskustva znao je da se konstrukcijom Vlade rodio čudnovati kljunaš, nesposoban za život i neosjetljiv na život. Mnogi, koji su o tome javno govorili i pisali, napadani su javno i anonimno, nazivani su orjunašima, komunjarama, kurvama, izdajicama, četnicima. I sama čuvam kolekciju pisama na tu temu, s najavama i o živom zakopavanju u zemlju jer se nekima nije svidjelo što se usudim bilo što reći umjesto da “začepim tu poganu gubicu i nabijem si je u g….”, kako je napisano u jednoj pisanoj anonimnoj preporuci.

Jučer pak, cijela Domoljubna koalicija, uspravnih čela i punih srca, srušila je zloga Tima Oreškovića, a razloge je već dan prije iznio onaj koji ne priznaje odluke Povjerenstva koje odlučuje o sukobu interesa. Kazao je da je u Vladi “moglo bolje” i da se “ovaj FOLKLOR morao prekinuti”. Kao da je cijela država prespavala pet mjeseci, kao da nismo slušali sva ta furiozna uvjeravanja kako se radi i da rezultati dolaze. Gledali smo ih, dakle, u toj folklornoj družini, ruku pod ruku u drmežu koji nas je dotresao do ruba poštivanja demokratskih standarda i ustavnih vrednota. Zanosno isprepleteni, tancali su Tepeš i Milošević, Ćorić i Rimac, Špika i Putica kao i drugi kojima su usta bila puna reformi koje nisu viđene ni prepoznate.

U međuvremenu se udarilo po medijima, dijelile su se šajkače, smijenilo vodstvo HRT-a (pa me nisu zvali, prvi puta, na obljetnicu te kuće u kojoj sam dobila i nagradu za životno djelo), zaustavila se Kurikularna reforma, poskupjelo zdravstvo, istekao mandat Pravobraniteljici za invalide a nitko nije pokrenuo postupak za novo imenovanje, nisu isplaćene stipendije studentima, nabujao je kaos oko Jasenovca, neuspjelo smo se pokušali zadužiti u Londonu i tako redom, a ne radom. Bernardica J. poručila je “nek crknu”, a N. Šikić priznala da ne zna kako se puni proračun.

Kad je zagrmilo, Orešković je najprije branio svog prvog pp, rekao da on nije ništa kriv. Do tada je bio relativno dobar. Kad je pak izjavio da prvi pp mora otići, doznali smo od “visokih izvora” da nije “Hrvat u glavi” i da mora otići.

Kad je D. I. Milošević jučer u Saboru Timu skresao da “Hrvatska nije korporacija”, došlo mi je da udarim šakom po stolu i podsjetim da sam, kad se sastavljala Vlada, govorila i pisala upravo to; Hrvatska nije korporacija. Domagoj Ivan tada je branio Tihomira, uvjeravajući nas da su njegove sposobnosti planetarno poznate i da će taj čovjek obasjati Hrvatsku. Ali, hej, nije to bilo prije pedeset godina pa da Milošević, nova šefova uzdanica pomisli kako smo svi sve zaboravili. I još se čudio što Tim sam ne ode kad mu je već i on pomogao da dođe.

Svakako, dogodilo se nešto što se neće tako skoro. Vladajući su sami sebe srušili koristeći argumente svih svojih oponenata i proglašavajući svoju Vladu, sa svojim ministrima, lošom, lošim eksperimentom, nefunkcionalnom. Iako većinu Vlade nisu činili mostovi nego hadezeovi ministri, HDZ je srušio “nefunkcionirajuću Vladu” iako je bio najzaslužniji da se takva Vlada sklopi. Sve se to odigralo, međutim, samo da ne dođe ovaj petak i glasanje o zahtjevu za opoziv prvog potpredsjednika Vlade koji je, kad je bilo jasno da će i SDP pomoći u rušenju Vlade, podnio ostavku.

U međuvremenu, kraj još politički živog premijera, prije glasanja o njegovu nepovjerenju, Domoljubna k. dogovorila se o novom mandataru koji to, međutim, ne može postati dok na Pantovčaku ne podastre 76 potpisa. Neviđeni spektakl se dogodio kad je friški glavni tajnik, gotovo za ruku, doveo pred novinare samoproglašenog mandatara i kad je pokroviteljski moderirao njegove odgovore ali i manevre oko 76 glasova potpore.

Činjenica je da bi ista politička grupacija, dakle Domoljubna k., bila spremna na isti politički ekperiment. Dovodeći nestranačkog čovjeka koji nije prošao kroz izbore, nadaju se opet, kao i u slučaju Oreškovića, instalirati privid od premijera kojim bi upravljale moćne šefove ruke u pozadini. Jučer izrečena prijekorna konstatacija upućena Oreškoviću kako “Hrvatska nije korporacija” još bi prikladnije zvonila uz Marićevo ime koji dolazi iz Agrokora i sigurno se tamo planira vratiti. Marić je jedini ministar kojeg Orešković izričito hvali, a obojica su najveći krivci što je Hrvatska po prvi put bila neuspješna u plasiranju svojih obveznica. Ni Marić kao ni Orešković nema političkog iskustva, o njegovim stajalištima o bilo čemu izvan financija nitko ništa ne zna. O Mariću kao i o Oreškoviću može se govoriti kao o čovjeku koji nikada ni u jednoj prilici nije iznio svoja stajališta o najvećim problemima koji tište hrvatsko društvo.

Ali, dok pišem ovaj tekst, stižu vijesti kako je u Saboru skupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje te najviše predstavničke institucije u kojoj se bira Vlada. Čini se tako da proglašeni mandatar to nikada neće postati, a da su se oni koji su potaknuli smjenu svoje Vlade i svog premijera, jednostavno preračunali. Jer, 68 nikada neće biti 76, koliko god mi šutjeli o tome.

Uz Dan državnosti tako, prvi puta u povijesti Hrvatske, imamo opći politički pad i nervozu, gužvu i strku, ali i neizvjesno sutra kad se ne zna tko će voditi zemlju. Rejting agencije motre, nestabilna situacija nije nam preporuka, a sve to se događa zbog činjenice da nitko, već dugo, nije u stanju caru reći da je on, je li, gol.

Tako će 25. lipnja proslava velikog praznika pasti na leđa K.G.K. koja možda i zapjeva kako je to nedavno učinila otvarajući prostorije jednog radija. Očekuje se nešto iz repertoara najdražeg joj pjevača.

Šalu na stranu. Nismo se svemu ovome ni u najtmurnijim snovima nadali. Sve ovo što se događa, Hrvatska jednostavno nije zaslužila.

Oglasi

3 thoughts on “Sretan vam Dan državnosti

 1. Neznam dali zaslužujemo ili ne ovakvu vladu posto smo je (osim samog premijera) ipak posredno birali ali da kao država možemo i zaslužujemo bolje, to da.
  Teško da če novi izbori donjeti neku veliku promjenu u samom omjeru snaga ali možda nas ipak riješe nekih kojima u Hrvatskom Saboru za raliku od onog “Državotvornog” nema mjesta.

  Car nije samo gol, Car kao što se vidi iz priloženoga nezna brojati dalje od 4, a kamoli do 76…..
  Vrijem je da svoje komplekse niže vrijednosti liječi u nekim drugim državnim institucijama gdje za to neće primati plaću, već samo smještaj…..

  Sviđa mi se

 2. Postovana gospodjo Kosor, iako nikad nisam glasala za HDZ, a katkad ste mi prilicno isli na zivce kao premijerka :), imam Vam potrebu napisati da pisete izvrstan blog o politickoj situaciji u zemlji kojeg s uzitkom citam. Vasa razmisljanja mi sada bacaju drugacije svjetlo na Vase politicko djelovanje tj. na onaj dio koji se ne odnosi na pristupanje Europskoj uniji (Vas doprinos pristupanju Hrvatske Eu po mojem je sudu nedovoljno valoriziran i istican!) Eto. Lijep pozdrav od samo obicne drzavljanke tj. građanke 🙂

  Liked by 2 people

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s