Nije sve kako se čini. Ni na mjesečini

U Saboru se glasalo o novoj hrvatskoj Vladi tako da su zastupnici poduprli program o kojem nije potpisan sporazum između Mosta i HDZ-a, kao što nisu naznačeni ni rokovi ni konkretni ciljevi koji bi se ostvarili u određenom vremenskom razdoblju. Bila je to međusobna potpora na temelju razgovora i usmenih dogovora, rijetko viđeno na hrvatskoj političkoj sceni (i šire). Da bi javnost, ali i partneri, pratili što se i kako radi i što se ostvaruje, u svakom planu i programu moraju se naznačiti rokovi u kojima se određene mjere imaju ostvariti i provesti. Tako se (bez demagogije i fige u džepu) rad bilo koje Vlade može ocjenjivati uspješnim ili neuspješnim, ali se i precizno može pratiti ostvarivanje ili ignoriranje predizbornih obećanja.

Novu hrvatsku Vladu podržali su i predstavnici manjina oduševljeni “suhim zlatom” A. Plenkovića, kako mu je komplimentirao M.Pupovac. Je li sama pojava novog šefa HDZ-a za Pupovca bila dostatno jamstvo da će se oživotvoriti svi zahtjevi pripadnika srpske nacionalne manjine oko kojih je proteklih godina bilo toliko teških riječi i podjela u hrvatskoj javnosti, stvarnosti i u Saboru? Je li potpisan ikakav sporazum između SDSS-a i mandatara ili je cijeli paket dogovoren na neviđeno, na riječ samo zbog obostranog oduševljenja? Hoće li SDSS inzistirati na provedbi Ustavnog zakona o pravima manjina kao što je inzistirao u vrijeme Milanovićeve Vlade ili će im biti dostatno samo razumijevanje i najava da se to jednom mora riješiti? Hoće li inzistrirati na zapošljavanju predstavnika manjina u javnim poduzećima (kako je najavio najviđeniji predstavnik srpske nacionalne manjine), ili je M.Pupovcu dovoljno što je A.P. postupio u sklad  s njegovim ultimatumom o izostavljanju Hasanbegovića iz nove Vlade Mosta i HDZ-a?

Istini za volju, M. Pupovac nije prigovarao visokom pozicioniranju Hasanbegovića na hadezeovoj listi (jer se, dakako, nije mogao miješati u unutarstranačke odnose kad je i novi šef hvalio bivšeg ministra kulture kao vrsnog stručnjaka i ugodnog sugovornika) tako da ćem sad kad je bivši ministar postao zastupnik, i njih dvojica činiti ono što se zove parlamentarna većina koja će podržavati sve mjere, zakone i poteze Vlade.

Jer, daleka je prošlost 2012. kad je T. Karamarko, nakon preuzimanja HDZ-a, rekao da više nikada neće biti sramotne koalicije sa Srbima i kad se nitko od čelnika koji danas vode tu stranku nije javno izjasnio o toj snažnoj i važnoj političkoj poruci. Što bi značilo da su se s njom složili.

No, vratimo se okosnici vladine koalicije koja se ne temelji na potpisanom sporazumu i rokovima o čemu B. Petrov, kao predsjednik Sabora, ovih dana kaže (da je to zapravo): “okvirni program budućih smjernica rada Vlade”. Prilično je teško i nezahvalno prevoditi što to zapravo znači pa neka ostane tek zapisano i konstatirano.

Vladine mjere usmjerene su na bezvremenske rokove, obećalo se i smanjenje poreza i PDV-a i povećanje prava građana (majke odgajateljice, roditelji odgajatelji, delimitirane rodiljne naknade za drugih šest mjeseci, nacionalna mirovina, rast mirovina za pet posto, naknade za novorođenčad), bez jasnih objašnjenja kako će se to i kada ostvariti. Jer su to nova izdvajanja iz državnog proračuna, među ostalim. Na dnevnom redu ubrzo će se naći i zahtjevi sindikata za povećanje plaća prema sporazumu iz 2009., o čemu nitko od odgovornih do sada nije rekao zapravo ništa konkretno što bi se moglo komentirati.

Kao i kod prethodne, srušene Vlade HDZ-a i Mosta, odmah nakon polaganja prisege, otvorila su se u javnosti određena pitanja i o kadrovskim pitanjima. To se dogodilo i zbog toga što su neka imena izvučena iz stranačkog šešira u posljednji trenutak prije rasprave o povjerenju Vladi i što mnogi ministri nisu bili na listama ni na parlamentarnim izborima.

O prirodi trenutačne suradnje (ne koalicije!) između novog HDZ-a i starog Mosta govori i odgovor B. Petrova na pitanje (HINA) o nekim spornim činjenicama iz političke povijesti P. Barišića, novog ministra obrazovanja: “Ja osobno, za razliku od prošlog puta, ovoga puta ne mislim ništa. Mislim samo o svoja četiri kandidata. O drugima nek’ misle novinari i oni koji su ih predložili”. I ovo je izjavio predsjednik Hrvatskoga sabora pa se izrečeno treba pokušati tumačiti u duhu članka 71. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: “Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj”. Što znači da i predsjednik Sabora i predsjednik stranke koja participira u vlasti (u Vladi) mora baš obavezno “misliti” o sposobnosti i dostojnosti svih članova Vlade (jer se Vlada  bira u Saboru) i svih sudionika koji participiraju u vlasti.

No da, u novoj hrvatskoj Vladi su i četiri žene, ministrice od kojih je jedna i potpredsjednica Vlade. Sjano. Samo, te četiri žene, ministrice, u Vladu su dovedene kad je javnost, nakon puštanja informacije o potencijalnim članovima Vlade, negodovala zbog nedostatka žena u izvršnoj vlasti. Ostaje činjenica koja se neće rado spominjati da te žene nisu bile na stranačkim listama (a bilo bi dobro da jesu), da nisu bile na izborima i da će im to, kad zagusti, uvijek netko od stranačkih i drugih prijatelja moći nataknuti na prijateljski nos. Jer je to tako u politici.

Napokon, “zahvaljujući” činjenici da nikakvog sporazuma o suradnji i načelima suradnje nema, moglo se i dogoditi da mandatar najavljuje 19 ministara, a da ih u zadnji vagon za Banske dvore uskoči 2o. I da onda, kad je Vlada već izabrana, počne dramatična potraga za ministarstvom koje će zadovoljiti nesuđenog ministra bez portfelja, G.Marića. Na taj su način nepotrebno otvoreni bokovi za političke rasprave i kritike i prije prve sjednice Vlade. Jer će ta ista Vlada u Sabor ubrzo slati izmjene zakona o svom ustrojstvu, tj. ustrojstvu ministarstava, iako se takva rasprava u Saboru već provela (doduše, dok još nikome nije na pamet padalo ministarstvo imovine). Pa će se tamo (u Saboru) ta nespretnost u prvim koracima dodatno raščlanjivati i kritizirati. Ostat će kao branik izjava G.Marića o tome da se više nikada o državnoj imovini i njenoj prodaji neće odlučivati na “telefonskim sjednicama”. Uz činjenicu da su neki koji sjede uz njega, pa i ministar financija (drugi Marić, nesuđeni mandatar), baš glasali na tim i takvim telefonskim sjednicama u vrijeme prošle HDZ-ove i Mostove Vlade.

Nešto novo, nešto staro, nešto kompromisno, nešto pod pritiskom, nešto upitno i neizvjesno; tako je dogovorena Vlada u kojoj su odmah bila zadana 4 ministra i jedan pp Vlade koje mandatar nije mogao birati. Jer ih je birao Božo Petrov. Ako su istinete i informacije oko urgiranja s Pantovčaka, onda to dodatno uokviruje sliku Banskih dvora i stvarnih gazda i gazdarica u njima. Iako, naravno, u Vladi ima ljudi s kojima se može i treba ugodno razgovarati o budućnosti Hrvatske.

Što će ostati od jamstava Mosta koji su bili uvjet za suradnju s HDZ-om? Pa, zapravo, sasvim malo. Dalo se to naslutiti iz objašnjenja koje je čelnik predlagatelja 7 jamstava nedavno dao u javnosti: “Ovi zakonski prijedlozi imaju užu specijalnost i odnos prema onome što će se mijenjati. Postoje neke stvari koje će trebati proći kroz malo širu raspravu.”

Ta će rasprava, moguće je, trajati dvije godine. Toliko bi B. Petrov trebao biti predsjednik Sabora. Budući da nema pisanog sporazuma o suradnji iz kojeg bi se barem vidjelo kamo će i što će dalje, nema ni jamstva da se nakon toga vremena neće otići do javnog bilježnika s novim jamstvima za novo vrijeme.

Oglasi

2 thoughts on “Nije sve kako se čini. Ni na mjesečini

  1. Naši stari bi ovu Vladu opsali kao kupovinu mačka u vreći. A znamo kako to obićno završi.

    Smjenom Ministra Kulture kad je već izkulturirao sve prema svome “liku i djelu” koliko god dobrodošla, doša je kasno. A tu su i minimalno dva nova “desna” ministra. Tako da se izgleda radilo na principu 2 za 1??
    Most je sve “rekao” za zadnje Vlade. Pričati je lako, a od njihove priče na kraju nema ništa konkretno. Što se vidi kako i sada opet na poćetku mjenjaju ploću.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s