Bit će žena više nego što izgleda

Traje potraga za ženama koje će sjediti u Vladi Republike Hrvatske koja se sastavlja od istih političkih sastojaka kao i prošla Vlada Republike Hrvatske. Samo će ova biti drugačija jer će je sastavljati utišani Most i glasniji HDZ s novim, sasvim novim predsjednikom. Tako da će to sve biti novo (kao da i nisu bili u neuspješnoj koaliciji koja je pala u Saboru nakon samo nekoliko mjeseci natezanja i svađa), s nekim starim ministrima koji su srušeni u Saboru pa su nakon toga morali dati i ostavke. Ali su više nego dobri i zaslužni pa će biti prebačeni i u novu Vladu RH. Njihova se imena još taje, siguran je, kako se čini, samo Z. Marić, bivši ministar financija (bivši nesuđeni kandidat za mandatara nakon planiranog rušenja Oreškovića), ali i budući ministar i potpredsjednik Vlade.

Kako su u javnost puštene najprije informacije o vladi koju bi popunili uglavnom hadezeovski i mostovljanski muškarci (pa je ta ista javnost skočila na slabašne zadnje noge), pušteni su u opticaj ružičasti baloni s obećanjima o novoj Vladi u kojoj će biti “više žena nego što izgleda”.

A kako to sa ženama kandidatkinjama izgleda? O mogućoj zastupljenosti žena u Vladi javnost u sustavu parlamentarne demokracije može najjednostavnije suditi prema zastupljenosti žena u Saboru. Ta je zastupljenost poražavajuća jer je na listama za Hrvatski sabor bilo malo žena a dotične su bile nisko pozicionirane na listama pa ih je ukupno malo i u Saboru. Najmanje u zadnjih desetak godina.

No, među najavljenim ženama koje bi mogle postati ministricama, uglavnom nisu žene koje su bile na listama za Hrvatski sabor. Dakle, najavljuje se da bi ministrice mogle postati žene koje nisu prošle izborni proces, nisu izabrane u Sabor i nemaju pravi izborni legitimitet. Što je posljedica odabira i odluka šefova parlamentarnih stranaka koji su, do jednoga, muškarci.

Zato mandatar ovih dana najavljuje upravo nevjerojatan broj žena u Vladi i “potencijalne i stvarne žene” u ministarstvima. Koje su to potencijalne žene? Može li se mnoga žena tome nadati i je li svaka žena i “potencijalna žena”? Ili su potencijalne samo članice mandatarove stranke? Jer, među pet mandatarovih žena koje su ušle u Sabor,  jedna je nestranačka, jedna je prebjegla iz HRID-i, jedna je izabrana u Sabor ali će ostati u Europskom parlamentu, a jedna je bljesnula izjavom da je bivši premijer kojem se sudi bio najbolji hrvatski premijer ikada.

I; što su iz mandatarove izjave ove “stvarne” žene? Jesu li to dosadašnje ministrice? Ona koja nije znala kako se puni proračun? Ili ona koja je propustila rokove za raspisivanje natječaja za osobne asistente, ali i zaboravila na pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom? Te su žene stvarne, tragovi njihovog rada stvarno će se vidjeti još stvarno duže vrijeme. No, ipak, nitko nikada iz dosadašnje ali i buduće vlasti, nije prigovorio njihovu radu. Tako da se i one mogu nadati da će ući u novu Vladu RH.

U toj Vladi mjesto će naći i veliko ministarstvo koje će se baviti demografijom, mladima i socijalom. Iako, demografija i socijala nemaju veze i iako mnogi znaju da se demografska slika Hrvatske može mijenjati samo sustavnim radom svake Vlade u suradnji s lokalnim zajednicama. Samo gospodarski rast koji će omogućiti da mladi ljudi nađu posao i rade ono što vole i žele, ojačat će prostor slobodnom odlučivanju o zasnivanju obitelji. Očekuje se da će na čelu toga i takvog ministarstva biti žena jer ženama uvijek u podjeli resora idu i socijala i briga o obitelji.

Uostalom, stvarna želja za ravnopravnom participacijom žena u vlasti, mogla se precizno demonstrirati još u danu konstituiranja Hrvatskog sabora kad su baš vladajući, na bar jedno od tri potpredsjednička mjesta koja su im pripala, mogli predložiti ženu. Istina, bit će jedna žena na jednom od dva potpredsjednička saborska mjesta koja su pripala opoziciji, ali je vladajuća većina uvijek ta koja mora jasno pokazivati smjer i u promicanju ravnopravnosti spolova.

Uostalom, među četiri potpredsjednička mjesta u Vladi ne spominje se takvo mjesto za ženu pa je jasno da se užurbano traže žene i resori samo kako bi se dojam o Vladi na samome njenom startu ravnopravno popravio i kako bi bilo “više žena nego što izgleda”.

 Za to vrijeme, Hrvatska nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na to upozoravaju ženske nevladine organizacije, o tome se govori samo na skupovima koje nitko ne prati i ne zabilježi i na koje više ne dolaze ni stranačke žene. One koje bi sad trebale popuniti Vladu i biti ukras demokracije, kako to biva često u ovoj našoj mladoj hrvatskoj muškoj demokraciji.

Konvencija Vijeća Europe se mora ratificirati u Saboru, ali to bi netko tamo trebao predložiti, gurati i lobirati da dođe na dnevni red. Logično bi bilo da ratifikaciju Konvencije za borbu protiv nasilja nad ženama predloži Vlada Republike Hrvatske u kojoj će biti “više žena nego što izgleda”.

Čujem da će jedna žena biti i ona koju sam izabrala za svoju ministricu u Vladi 2010. Ali, to se neće spominjati jer trenutačno ne spadam u “potencijalne i stvarne žene” prema klasifikaciji potencijalnih i stvarnih muškaraca koji kroje vlast.

Jedna misao o “Bit će žena više nego što izgleda

Komentiraj